Απάτη με εικονικές κρατήσεις – Δελτίο τύπου Αστυνομίας

12-10-2011:Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με σχηματισμό δικογραφίας για απάτες μέσω διαδικτύου σε βάρος διαχειριστών (4) τεσσάρων απατηλών ιστοσελίδων

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχηματίστηκε δικογραφία για απάτες μέσω διαδικτύου σε βάρος διαχειριστών (4) τεσσάρων απατηλών ιστοσελίδων

Εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες με εικονικές κρατήσεις σε ξενοδοχεία της χώρας υπερχρεώνοντας τις πιστωτικές τους κάρτες.

Σημαντική υπόθεση εξαπάτησης, μέσω διαδικτύου, πολιτών και ιδιοκτητών ξενοδοχείων, με εικονικές κρατήσεις και χρεώσεις πιστωτικών καρτών εξιχνιάστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μετά από μεθοδική έρευνα και αξιοποίηση ηλεκτρονικών στοιχείων και ιχνών, σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε βάρος τεσσάρων (4) διαχειριστών απατηλών ιστοσελίδων του διαδικτύου. Πρόκειται για τις ιστοσελίδες με τις επωνυμίες:

  • www . newbookingcentrals . com
  • www . mybookingcentrals . com
  • www . bookmeanhotels . com
  • www . yourhotelwbook . com .

Ειδικότερα, μετά από καταγγελίες πολιτών και ιδιοκτητών εγχώριων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, διαπιστώθηκε ότι οι ιστοσελίδες αυτές διαφήμιζαν παροχή υπηρεσιών από ξενοδοχεία της χώρας μας, εν αγνοία των ιδιοκτητών τους και χωρίς να έχουν συνάψει σχετική συμφωνία.

Στη συνέχεια χρέωναν με απατηλό τρόπο τις πιστωτικές κάρτες των ενδιαφερομένων, που έκαναν κρατήσεις διαμέσου των ιστοσελίδων αυτών στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι, κατά την μετάβασή τους στα ξενοδοχεία διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Interpol και την Europol εντοπίστηκαν οι διαχειριστές των απατηλών ιστοσελίδων, οι οποίοι όπως προέκυψε άλλαζαν την επωνυμία των ιστοσελίδων διατηρώντας όμως τη μορφή και τα γραφικά, που προυπήρχαν με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη σήμανση με λογότυπο ένα αεροπλανάκι:

Επιπλέον από την διαδικτυακή έρευνα προέκυψε, ότι οι ιστοσελίδες αυτές φιλοξενούνται σε διακομιστές ( servers ) της αλλοδαπής, ενώ από την ανάλυση των χρεώσεων των καρτών των πολιτών που εξαπατήθηκαν προέκυψε ως κοινός παραλήπτης των χρημάτων, επιχείρηση που εδρεύει σε γειτονική χώρα.

H δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελεία Αθηνών.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί στις συναλλαγές, που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα να ελέγχουν την εγκυρότητα των ιστοσελίδων, μέσω των οποίων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές και να επιλέγουν μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες. Επίσης συνίσταται για την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών, η χρησιμοποίηση προπληρωμένων καρτών, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

This entry was posted in ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Bookmark the permalink.

Comments are closed.